31 august 2010

Prieten.. prietenie





 
Oare ce o fi prietenia? Oare prietenia se arată prin aceea că ajută persoana căzută-n necaz, sau se mai arată prin aceea că şi în bucurie se simte necesitate de susţinire sau de laudă. De ce? Pentru ca să fie sigur că nu este invidiat de cel mai bun prieten, ce poate fi o cale de dezbinare, spre viitor.
Dar, ce e de făcut cînd prietenul cel mai bun te scuipă, se şterge de tine de parcă ai fi o cîrpă? Uitînd de aceasta, ca un om cu o fire bună, mai bine ca un creştin (fiindcă suntem toţi creştini). Iertăm, mai oferim încă o ocazie spre schimbare, spre îmbunătăţirea situaţiei, spre menţinerea prieteniei care mult am aşteptat-o. Dar, nnu după multă vreme, suntem iaraşi nişte chîrpe. Cum de procedat? Iertînd, oferind o altă şansă, după mai multe şanse? De sigur! Consider că se merită de iertat. Dacă se va atrage atenţie, mai deosibită, în trecut, se va observa multe lucruri frumoase traite-n prietenie. Dacă atenţia va fi asupra faptelor care au dezbinat, atunci viitor nu va mai fi. Da la o nimica toată s-a format o ceartă, pentru nimic – în loc de oferit înţelegere şi înţelepciune, se alege mai mult supărarea, ura şi aroganţa, invidia şi împietrirea inimii ce stîrneşte o mîndrie enormă. Ţinînd cont că nimeni nu înţelege aşa cum înţelege prietenul cel mai bun, se merită de uitat. Atunci care e sensul prieteniei trăite, dacă ţinem cont de trecutul detastruos?



Ce de făcut cînd prietenul eşuiază de mai multe ori, cînd îşi pune în faţă “eu-ul” său sau alte fapte oribile manifestate? Ar trebui de procedat în felul prietenului? Nici de cum? Astfel nu se va demonstra adevărul, ci mîndria de sine va stătea în faţa iertărei şi nu se va da dovadă de o persoană care tot timpul era în stare să ierte, o persoană înţeleaptă. Pur şi simplu automat se va forma, după mai multe căderi a prietenului în acelaşi gaură, un zid, nu de despărţire; ci de neîncredere. În acel moment căile se vor transforma în căi amicale (vorbesc de căderea prietenului de mai multe ori). Aceasta nu înseamnă lipsa oferirii iertării, ci din contra de iertat mereu; dar pentru a oferi prietenia va fi mult mai greu. Va fi excelent să se păstreze prietenia fără-n toarcere în trecut, ci continuînd cu paşi mărunţi de încredere.

Impresii despre tabăra de vară ,,Nistru,,Molovata Nouă

24-29 iulie 2010, circa 92 de persoane inclusiv tinerii din raionul Ialoveni și tînăra jurnalistă Ursu Nadejda ( EU ) au participat la activitățile pentru educatorii de la Egal la Egal, implimentat de Centrul National de Resurse pentru Tineri la tabăra de vară ,,Nistru,,. Un diagnostic prenatal de bază era să adun informații, fotografii, impresii despre tabăra de vară ,, Nistru ,, . Astfel în prima zi, împreună cu facilitatorii am elaborat un regulament care ar trebui să ne conducem în timpul sesiunilor și un saculeț de penalizari cum ar fi: o poezie, cîntec, glumă și diferite exerciții fizice. Întrucît chiar însuși Sergiu Gaină a primit o penalizare, un exercițiu fizic.Mai apoi am învățat ce înseamnă să fii educator de la Egal la Egal și cum să transmitem un mesaj corect.

În decurs de cinci zile am discutat despre riscuri în adolescență și metodele de prevenire a acestora, cum ar fi Hiv/Sida. Astfel cele trei cai de transmitere ar fi : sîngele, de la mama la fat,relatii sexuale. Astfel lectiile erau frecventate cu placere si interes.

Surpriza era vizita echipei de la Dance 4 Life,care au prezentat dansul tuturor celor interesati,iar mai apoi ne-au si invatat sa dansam.Etapa urmatoare a u fost materialele oferite,si intrebarilele adresate celor din sala,iar cei mai indrazneti au primit premii cum ar fi: pixuri,brelocuri si tricouri cu inscriptia Dance 4 Life.

Dar intr-un sfîrsit 5 zile au trecut repede,iar despartirile cu lacrimi in ochi si imbratisarile de la inima la inima au fost destul de grele caci o prietenie legata pe vecie nu se destrama nicicind!Astfel schimbul de contacte i-au facut sa uite departarea.

Iar intr-un final misiunea celor prezenti la acest trening este de a aplica in practica tot ce au invatat pe parcursul celor 5 zile.

Succes tuturor!!!

6 august 2010

Peer education sau ce inseamna educatia de la egal la egal

Educatia de la egal la egal este un proces iu cadrul caruia un grup de persoane bine instruite si motivate desfasoara activitati educationale cu semenii lor, unul la unul sau in grupuri mici. Aceste activitati au drept scop informarea si dezvoltarea abilitatilor de a-si proteja propria sanatate.

Educatia de la egal la egal poate fi folosita cu diferite categorii de populatie si grupuri de virsta pentru mai multe scopuri. Recent, aceasta metoda a inceput sa fie folosita si in cadrul programelor pentru prevenirea HIV/SIDA.

Persoanele implicate in procesul de instruire a semenilor lor despre HIV/SIDA sunt incurajate sa utilizeze cele mai originale si ingenioase metode de transmitere a informatiei. Ori, educatia de la egal la egal incurajeaza flexibilitatea in actiunile educatorilor de la egal la egal. 
Deseori informatia este disponibila, dar este oferita intr-o maniera autoritara, neadaptata la punctele de vedere si la stilul de viata al tinerilor. Educatia de la egal la egal are loc sub forma de dialog intre egali: tinerii fac schimb de informatii unii cu altii, cei mai informati facilitind discutiile. In marea majoritate a cazurilor, educatia de la egal la egal ia forma unor intilniri neoficiale la care tinerii se aduna pentru a discuta si a invata impreuna despre o anumita tema.

Educatia de la egal la egal este, de asemenea, o modalitate de a imputernici tinerii: le ofera posibilitatea de a participa in activitati care ii afecteaza si le ofera accesul la informatii si la servicii de care au nevoie pentru a-si proteja sanatatea.

Nu trebuie scapat din vedere faptul ca educatia de la egal la egal eficienta trebuie sa se bazeze pe parteneriatul dintre tineri si adulti: ei impreuna lucreaza pentru a solutiona problemele tinerilor si pentru a atinge scopurile programului.

INFO: Tinerii previn HIV/SIDA. Ghid de actiune pentru educatorii de la egal la egal. Chisinau, 2008.

2 august 2010

Tinerii educatori de la egal la egal impartasesc emotiile traite la scoala de vara

Participind, in perioada 24-29 iulie, la scoala de vara pentru educatorii de la egal la egal in prevenirea HIV/SIDA din raionul Ialoveni, m-am decis sa scriu cite ceva despre asta. Asa ca am realizat un interviu cu doi dintre tinerii educatori de la egal la egal prezenti la eveniment – Cristian Catan si Elena Constantinov, ambii din satul Molesti.

Am sa va rog sa va impartasiti cu impresiile voastre, si anume, sa-mi spuneti care este specificul unei asemenea activitati?
Cristian: Dupa parerea mea, aceasta scoala de vara este tocmai perfecta pentru a invata ceva nou si util pentru mine, cum ar fi informatiile despre HIV/SIDA. Eu, dupa participarea la activitatile de aici, voi fi capabil sa transmit informatiile aflate mai departe tinerilor de virsta mea.

Elena: Sunt total de acord cu Cristian. Aici fiecare zi e diferita, ce traiesti acum nu se va mai repeta niciodata. Iar informatiile pe care le primim la scoala de vara ne vor fi folositoare in viata.


Ati mai fost la astfel de traininguri?

Cristian: Particip pentru prima data, dar imi place foarte mult.
Elena: Eu am participat la astfel de activitati in scoala cu colegele mele de clasa. Ideea de a participa la scoala de vara s-a ivit intimplator si de aici a inceput totul. Principalul sa depasesti emotiile in rest totul decurge de la sine.

Stiu ca programul zilei este solicitant. Cum imbinati odihna cu instruirea?

Cristian: Muncesc foarte mult, astfel totul devine ca o joaca: invat si ma relaxez. Uneori fac citeva eforturi sa nu par obosit la activitati deoarece programul este incarcat si trebuie să le reușim pe toate. In schimb este deosebit de interesant sa asisti la toate activitatile.
Elena: Imi place cum suna cuvintul odihna + instruire. Mie, de exeplu, imi este foarte usor sa le imbin. Nu e mare lucru. Avem parte de ambele. In timpul zilei suntem la activitati, iar seara interactionam cu participanti din alte grupuri. Imi place ca facem activitatile anume pe plaja riului Nistru. Se aud valurile, aer proaspat, si... ce-ti mai trebuie altceva decit sa inveti ceea ce este util pentru fiecare din noi.

In ce consta Educatia de la Egal la Egal?

Cristian: Educația de la Egal la Egal este un canal de comunicare utilizat de catre persoane care sunt de aceeasi virsta si au acelea si interese. Scopul este de a comunica si a informa semenii despre subiecte, cum ar fi, in cazul nostru, prevenirea HIV/SIDA.
Elena: Educatia de la Egal la Egal este o strategie pentru a preveni HIV/SIDA. Astfel scopul acestor programe este de a ajuta tinerii sa-si dezvolte cunostintele necesare pentru a adopta comportamente sanatoase si sigure.

Prin ce v-a cucerit pe voi aceasta scoala de vara?

Cristian: Viata noastra depinde de noi. Cea mai usoara metoda de a informa tinerii este sa utilizezi pentru aceasta semenii lor, deoarece au multe in comun: interese, limbaj, comportamente etc.
Elena: Acest training m-a facut sa-mi schimb viziunea despre persoanele purtatoare de virusul HIV. Acum n-am sa mai am frica atunci cind am sa fiu in preajma unei persoane infectate cu HIV, deoarece stiu ca nu ma poate infecta. Este o experienta placuta si inedita, desi acest training m-a facut sa-mi pierd pe jumatate vocea (din cauza ca am vorbit foarte mult :) ).

Ce doriti sa spuneti tuturor celor care vor citi cele spuse de voi?

Cristian: Sanatatea este cel mai de pret lucru al unui om. Pentru asta e nevoie sa stii cum sa te protejezi. Protejarea o fac doar cei informati, de aceea ii invit pe toti sa se informeze despre ce este HIV si SIDA.
Elena: Multa implicare pentru a reduce riscul infectarii cu HIV/SIDA in tara noastra. Noi toti avem nevoie sa fim fericiti si sanatosi.

Va multumesc.

P.S.: Scoala de vara pentru tinerii educatori de la egal la egal din raionul Ialoveni a avut loc la tabara de odihna NISTRU din satul Molovata, raionul Dubasari si a fost organizata de Centrul National de Resurse pentru Tineri si Consiliul Raional Ialoveni in cadrul proiectului Tinerii pentru prevenirea HIV/SIDA.

Va propun sa vedeti mai jos citeva poze de la activitatile scolii de vara.