31 august 2010

Prieten.. prietenie





 
Oare ce o fi prietenia? Oare prietenia se arată prin aceea că ajută persoana căzută-n necaz, sau se mai arată prin aceea că şi în bucurie se simte necesitate de susţinire sau de laudă. De ce? Pentru ca să fie sigur că nu este invidiat de cel mai bun prieten, ce poate fi o cale de dezbinare, spre viitor.
Dar, ce e de făcut cînd prietenul cel mai bun te scuipă, se şterge de tine de parcă ai fi o cîrpă? Uitînd de aceasta, ca un om cu o fire bună, mai bine ca un creştin (fiindcă suntem toţi creştini). Iertăm, mai oferim încă o ocazie spre schimbare, spre îmbunătăţirea situaţiei, spre menţinerea prieteniei care mult am aşteptat-o. Dar, nnu după multă vreme, suntem iaraşi nişte chîrpe. Cum de procedat? Iertînd, oferind o altă şansă, după mai multe şanse? De sigur! Consider că se merită de iertat. Dacă se va atrage atenţie, mai deosibită, în trecut, se va observa multe lucruri frumoase traite-n prietenie. Dacă atenţia va fi asupra faptelor care au dezbinat, atunci viitor nu va mai fi. Da la o nimica toată s-a format o ceartă, pentru nimic – în loc de oferit înţelegere şi înţelepciune, se alege mai mult supărarea, ura şi aroganţa, invidia şi împietrirea inimii ce stîrneşte o mîndrie enormă. Ţinînd cont că nimeni nu înţelege aşa cum înţelege prietenul cel mai bun, se merită de uitat. Atunci care e sensul prieteniei trăite, dacă ţinem cont de trecutul detastruos?



Ce de făcut cînd prietenul eşuiază de mai multe ori, cînd îşi pune în faţă “eu-ul” său sau alte fapte oribile manifestate? Ar trebui de procedat în felul prietenului? Nici de cum? Astfel nu se va demonstra adevărul, ci mîndria de sine va stătea în faţa iertărei şi nu se va da dovadă de o persoană care tot timpul era în stare să ierte, o persoană înţeleaptă. Pur şi simplu automat se va forma, după mai multe căderi a prietenului în acelaşi gaură, un zid, nu de despărţire; ci de neîncredere. În acel moment căile se vor transforma în căi amicale (vorbesc de căderea prietenului de mai multe ori). Aceasta nu înseamnă lipsa oferirii iertării, ci din contra de iertat mereu; dar pentru a oferi prietenia va fi mult mai greu. Va fi excelent să se păstreze prietenia fără-n toarcere în trecut, ci continuînd cu paşi mărunţi de încredere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu