Educatia de la egal la egal este un proces iu cadrul caruia un grup de persoane bine instruite si motivate desfasoara activitati educationale cu semenii lor, unul la unul sau in grupuri mici. Aceste activitati au drept scop informarea si dezvoltarea abilitatilor de a-si proteja propria sanatate.
Educatia de la egal la egal poate fi folosita cu diferite categorii de populatie si grupuri de virsta pentru mai multe scopuri. Recent, aceasta metoda a inceput sa fie folosita si in cadrul programelor pentru prevenirea HIV/SIDA.
Persoanele implicate in procesul de instruire a semenilor lor despre HIV/SIDA sunt incurajate sa utilizeze cele mai originale si ingenioase metode de transmitere a informatiei. Ori, educatia de la egal la egal incurajeaza flexibilitatea in actiunile educatorilor de la egal la egal.
Deseori informatia este disponibila, dar este oferita intr-o maniera autoritara, neadaptata la punctele de vedere si la stilul de viata al tinerilor. Educatia de la egal la egal are loc sub forma de dialog intre egali: tinerii fac schimb de informatii unii cu altii, cei mai informati facilitind discutiile. In marea majoritate a cazurilor, educatia de la egal la egal ia forma unor intilniri neoficiale la care tinerii se aduna pentru a discuta si a invata impreuna despre o anumita tema.
Educatia de la egal la egal este, de asemenea, o modalitate de a imputernici tinerii: le ofera posibilitatea de a participa in activitati care ii afecteaza si le ofera accesul la informatii si la servicii de care au nevoie pentru a-si proteja sanatatea.
Nu trebuie scapat din vedere faptul ca educatia de la egal la egal eficienta trebuie sa se bazeze pe parteneriatul dintre tineri si adulti: ei impreuna lucreaza pentru a solutiona problemele tinerilor si pentru a atinge scopurile programului.
INFO: Tinerii previn HIV/SIDA. Ghid de actiune pentru educatorii de la egal la egal. Chisinau, 2008.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu